Cum sa scapi de balonare cu remedii naturale
Cum sa scapi de balonare cu remedii naturale

Cum sa scapi de balonare cu remedii naturale


Cum sa scapi de balonare folosind remedii naturale si ce alimente ar trebui sa eviti. Balonarea sau meteorismul abdomninal, cum o numesc medicii se refera la un abdomen marit, dureros, insotit de gaze, crampe si care poate fi asociat cu tulburari de tranzit intestinal, adica fie de diaree, fie de constipatie. De cele mai multe ori, balonarea este mai degraba o consecinta a unei alimentatii nepotrivite, care nu ne face bine.

Cum sa scapi de balonare cu remedii naturale – Cuprins:

Ce cauze are balonarea

Ce cauze are balonarea
Ce cauze are balonarea

Balonarea poate fi, insa, parte a unui tablou clinic in afectiuni cum sunt ulcerul duodenal, sindromul de colon iritabil sau a malabsorbtiei de nutrienti in intestinul subtire. Daca te numeri printre cei care mananca foarte repede, nu mesteca bine mancarea sau vorbesc mult in timpul mesei, atunci, cel mai probabil, te-ai confruntat macar o data in viata ta cu un episod de balonare si stii cat disconfort poate produce.

Asa cum am spus, de cele mai multe ori, balonarea survine din cauza consumarii unui aliment care nu ne face bine, fie din cauza unei sensibilitati personale, fie ca este mai degraba predispus sa produca in corpul nostru o serie de reactii care duc la balonare.

Sunt o serie de alimente care fermenteaza si care, desigur, produc balonare. Poate cele mai cunoscute sunt fasolea, mazarea sau nautul. Este si motivul pentru care este recomandat ca inainte de a le gati, fasolea si nautul sa fie tinute la inmuiat macar 8 ore.

Varza de Bruxelles
Varza de Bruxelles

Pe de alta parte, varza de Bruxelles sau conopida baloneaza si ele. Nici cartofii nu sunt mai prietenosi si din acest motiv, ei nu prea se regasesc in regimurile celor care sufera de afectiuni gastro-intestinale. Poate nu stiai, insa laptele nu este nici el foarte prietenos daca vorbesc despre balonare pentru ca si acest aliment fermenteaza.

Se intampla asta mai ales cand organismul nu are suficienta lactaza, adica enzima care digera lactoza, o glucida din lapte, fata de care multi dintre adulti manifesta intoleranta. In acest caz, lactoza nu este digerata si ajunge in instestinul subtire, apoi in cel gros, provocand disconfort.

Fructele intra si ele pe lista alimentelor care fermenteaza si produc balonare pentru ca au un continut ridicat de fructoza si sorbitol. Daca te confrunti destul de des cu problema balonarii, incearca sa tii un jurnal al alimentelor si vezi care iti produc acest tip de reactie.

De obicei, bananele sunt ceva mai prietenoase, nu sunt deloc acide si nu ar trebui sa te baloneze, daca nu ai o sensibilitate aparte.

Zaharul este si el un ingredient neprietenos care afecteaza flora bacteriana. Pe de alta parte, sarea nu este contraindicata nici macar in infectiile bacteriene de la nivelul colonului, insa ea trebuie consumata cu grija mai ales de catre hipertensivi.

Cum sa scapi de balonare. Remedii naturale

Cum sa scapi de balonare
Cum sa scapi de balonare

Pentru ameliorarea balonarii, mai ales cand nu exista o cauza medicala si un tratament prescris de un medic specialist, pot fi utilizate mai multe remedii naturale.

Primul dintre remedii este musetelul pentru ca acesta este cunoscut pentru proprietatile antiinflamatoare si antispastice si pentru faptul ca imbunatateste digestia. Poate fi consumat cate 3 pahare in fiecare zi, atat pentru a ameliora balonarea, cat si cu scopul de a o preveni.

Ceaiul de fenicul este recomandat, de asemenea, ca ameliorator al meteorismului abdominal. Infuzia se prepara din seminte de fenicul si apa fierbinte si se bea dupa masa.  Pe de alta parte, masarea abdomenului cu ulei de fenicul amelioreaza crampele abdominale.

La fel de bune sunt uleiurile esentiale de menta, coriandru, tarhon si anason, care se pliaza pe toate problemele gastro-intestinale in care apar durerea si disconfortul local.

Carbunele medicinal este un remediu des intalnit si recomandat de medici pentru ameliorarea balonarii in mare parte pentru ca acesta absoarbe gazele care se acumuleaza la nivelul intestinului si ajuta la eliminarea acestora.

Seminte de chimen
Seminte de chimen

Pe de alta parte, semintele de chimen au efect carminativ si combat balonarea si flatulenta. Acestea se administreaza, nu mai mult de o lingurita, dupa fiecare masa. Daca ti se par greu de inghitit, le poti zdrobi si sau poti prepara un ceai din ele. Efectul este acelasi.

Include in alimentatia ta patrunjelul si acesta te va ajuta sa scapi de balonare. Dovleacul iti poate fi si de el de ajutor mai ales daca suferi de digestie lenta pentru ca acesta accelereaza metabolismul.

Citeste si: Cum sa scapi de transpiratie excesiva. Remedii naturale

Indigestia si balonarea pot fi ameliorate cu ajutorul ceaiului de papadie. Acest remediu este recomandat mai ales daca balonarea survine in cadrul sindromului premenstrual.

Amesteca o lingurita de bicarbonat de sodiu cu un pahar de apa si dupa ce se dizolva, consuma aceste amestec. Poate parea un remediu care nu functioneaza, insa trebuie sa stii ca bicarbonatul neutralizeaza acidul din stomac, amelioreaza balonarea si poate sustine ameliorarea indigestiei.

In fine, ceaiul de menta este unul dintre cele mai utilizate remedii in indigestie, balonare si tulburari de tranzit intestinal. Este important sa consumi acest ceai neindulcit sau daca nu iti place nicicum asa, asigura-te ca fierbi zaharul odata cu apa, inainte de a adauga planta. Zaharul fiert nu mai fermenteaza si nu afecteaza, astfel colonul si flora intestinala.