Cum sa folosesti borsul de tarate si ce beneficii ofera
Cum sa folosesti borsul de tarate si ce beneficii ofera

Cum sa folosesti borsul de tarate si ce beneficii ofera


Borsul de tarate, adica cel traditional, pe care il preparau bunicile noastre pentru a acri ciorba, are o serie de beneficii pentru organism. Primul dintre ele vine din faptul ca este natural, stii ce ai pus in el si nu are conservanti si aditivi alimentari, cum au cele din comert.

Cum sa folosesti borsul de tarate si ce beneficii ofera – Cuprins:

Cum sa folosesti borsul de tarate. Beneficii

 folosesti borsul de tarate
folosesti borsul de tarate

Borsul este un ingredient bogat in vitamine din grupul B, dar si in calciu, seleniu, zinc sau magneziu.

Trebuie sa stii ca borsul sustine imunitatea organismului, este practic un tonic al sistemului imunitar, avand proprietati antivirale si antibacteriene.

Tot borsul aduce o serie de beneficii pentru aparatul cardiovascular, mai ales prin efectele de reglare a nivelului colesterolului si a tensiunii arteriale.

Borsul traditional este un bun adjuvant al digestiei lente, sustine buna functionare a colonului si previne aparitia cancerului de colon. In plus, poate ajuta la repopularea florei intestinale cu bacterii bune. Atentie, insa! Daca ai ceva probleme gastrointestinale, e mai bine sa eviti borsul sau sa ceri sfatul medicului tau inainte de a-l consuma.

Consumul regulat de bors sustine sanatatea zonei renale si te poate ajuta sa ameliorezi patologia litiazica, adica sa elimini eventualele pietre care sa formeaza la rinichi, mai ales daca sunt de mici dimensiuni.

Borsul te poate ajuta sa scapi de simptomele deranjante ale mahnmurelii. Printre aceste simptome se numara senzatia de ameteala, durerile de cap, tremuraturile membrelor si chiar greata.

Acest ingredient din bucatarie te ajuta sa absorbi mai bine metale cum sunt cuprul, seleniul sau nichelul la nivelul intestinului, dar si a unor vitamine, care fara ajutorul borsului trec mai greu de mucoasa intestinala.

Bors de tarate
Bors de tarate

Totodata, pentru ca este bogat in crom, borsul sustine reglarea glicemiei, fiind recomandat in planul alimentar al persoanelor care sufera de diabet zaharat de tip II. In plus, borsul este recomandat spre consum si persoanelor care sufera de anemie pentru ca reda pofta de mancare, remite apatia, dar si starea de oboseala si somnolenta, care sunt asociate anemiei.

Trebuie sa mai stii ca daca vrei sa scapi de cateva kilograme pe care le-ai acumulat in sezonul rece, borsul este sarac in calorii si ajuta la arderea mai rapida a grasimilor.

Si pentru ca sustine reechilibrarea florei intestinale, borsul ajuta si la diminuarea starilor depresive care sunt asociate, in cele mai multe cazuri, cu probleme la nivelul colonului.

Citeste si: Cum sa faci lapte de cartofi si ce beneficii ofera

Trebuie sa iti mai spun ca sunt si ceva afectiuni care pot fi ameliorare cu ajutorul borsului. Bolile respiratorii, cum sunt bronsita, astmul sau simuzita sunt ameliorate daca se consuma zilnic, cate cani cu bors, cu 15 minute inainte de masa. Este necesar sa se urmeze o cura de cel putin 3 saptamani. 

Se pare ca borsul poate fi utilizat ca adjuvant in tratarea tuberculozei. In acest caz, se bea cate o jumatate de litru de bors pe stoamcul gol, inainte de mesele principale. Sunt studii care spun ca unele dintre substantele pe care le contine borsul impiedica dezvoltarea bacilului care provoaca tuberculoza.

In cazul indigestiei, indicatia este de a se bea cate o jumatate de pahar de bors, in fiecare zi, inainte de cele trei mese principale. La fel si in oboseala cronica, pentru ameliorarea simptomelor.

Cum sa prepari bors

Prepararea borsului
Prepararea borsului

Daca vrei sa iti prepari acasa un bors ca pe vremea bunicii, ai nevoie de cateva ingrediente simple: o cana de tarate de grau, o cana de malai, 5-6 felii de paine negre si apa plata. Acest amestec, denumit huste, reprezinta baza pentru bors.

Asadar, peste huste pui apa calda si se lasa peste noapte. Apoi adaugi apa fierbinte peste amestec, intr-un borcan de sticla de aproximativ 5 litri. Amesteci bine cu o lingura de lemn, acoperi cu o farfurie si pastrezi la cald timp de 2 zile pentru fermentatie. Amesteca din cand in cand continutul. La final, daca vrei un plus de culoare, adauga cateva felii de sfecla rosie.

Poti adauga si o crenguta de leustean pentru un plus de aroma, insa nu este obligatoriu pentru ca, cel mai probabil, vei adauga verdeata in ciorba pe care o vei prepara.

Trebuie sa mai stii ca primul bors nu iese, de obicei, foarte acru, insa urmatoarele retete, la care vei folosi huste care raman din prima reteta, vor deveni mai intense si mai aromate. Este important ca daca in temperatura ai o temperatura scazuta, sa pui borcanul mai aproape de o sursa de caldura pentru a facilita fermentatia.