Cum sa faci un cozonac pufos. Secretele gospodinelor
Cum sa faci un cozonac pufos. Secretele gospodinelor

Cum sa faci un cozonac pufos. Secretele gospodinelor


Cum sa faci un cozonac pufos. Cozonacul este unul dintre deserturile traditionale ale romanilor si nu lipseste de pe nicio masa de sarbatoare. Este atat de indragit incat daca nu ai chef sa muncesti sa il faci cu mana ta, cofetariile si producatorii de produse de panificatie te oferteaza cu diverse sortimente, unele dintre ele ceva mai indraznete, mai exotice decat cozonacul traditional, cel pe care il impletea cu drag si truda bunica.

Si pentru ca se apropie Pastele, ma gandesc ca ti-ar fi de ajutor cateva sfaturi in cazul in care vrei sa prepari cozonaci si vrei sa te asiguri ca vor iesi pufosi…asa cum era cozonacii cu care te ispitea bunica.

Cum sa faci un cozonac pufos. Secretele gospodinelor – Cuprins:

Cum sa faci un cozonac pufos

Cozonac pufos
Cozonac pufos

Din pacate, prepararea cozonacilor nu este deloc usoara. E nevoie de mult timp, rabdare, forta si de respectarea unor pasi…asta daca vrei ca la final sa fi meritat efortul.

Asadar, iata cateva sfaturi de care e indicat sa tii cont daca vrei sa pui pe masa de Paste cozonaci pufosi.

Ai grija ca ingredientele sa fie la temperatura camerei si nu reci. Este recomandat sa le scoti din frigider cu o seara inainte de a le prepara sau, daca crezi ca este mult prea cald si s-ar putea strica, macar cu ceva ore inainte de a te apuca de treaba, astfel incat sa aiba timp sa se tempereze.

Apoi, asigura-te ca in bucatarie este cald, poate chiar foarte cald pentru ca doar caldura favorizeaza cresterea aluatului. Daca nu ai cum sa incalzesti camera, o solutie la indemana este sa pornesti cuptorul.

Prepara maiaua cu lapte caldut, nu fierbinte pentru ca acesta din urma favorizeaza aparitia cocoloaselor de faina si nu iti doresti una ca asta. In plus, lasa maiaua sa creasca pana se crapa faina presarata deasupra ei. Ai grija ca stratul de faina pe care l-ai presarat sa fie unul discret.

Maia
Maia

Nu uita sa cerni faina cat mai bine, iar gospodinele cu experienta spun ca faina trebuie sa fie cernuta de 2-3 ori. Trebuie sa stii ca o faina foarte fina va face aluatul mai fraged, dar si mai aerat.

Si acum vine partea mai urata a prepararii cozonacului: framantarea. Tot gospodinele cu experienta spun ca framantarea ar trebui sa dureze cel putin o jumatate de ora, timp in care miscarile folosite trebuie sa fie variate si viguroase. Cu cat pui mai multa forta in framantarea aluatului, cu atat cozonacul tau va fi mai pufos.

Dupa ce ai terminat, pune aluatul la crescut si nu uita sa acoperi vasul cu un servet sau cu un prosop de bucatarie.

Ai grija ca dupa ce bagi cozonacul la cuptor sa nu mai deschizi usa acestuia pentru ca vei permite aerului mai rece sa patrunda si acesta va opri cozonacul din crestere. Desigur, dupa o jumatate de ora sau putin mai mult, poti verifica starea cozonacului.

Cozonac pufos lasat la racit
Cozonac pufos lasat la racit

Daca nu ai foarte multa experienta, cozonacii sunt gata cand au un aspect usor caramelizat deasupra si tind sa se desprinda de marginea formei in care au fost copti.

Ii poti verifica folosind un pai curat sau chiar o scobitoare. Daca pe acestea nu iese aluat, atunci cozonacul este copt. Ai grija sa introduci paiul cat mai adanc in cozonac, altfel risti ca la mijloc sa nu fie copt suficient.

La final, lasa cozonacii sa se raceaca in tavile in care au fost copti, dar acopera-i cu un prosop de bucatarie.

Greseli de evitat in prepararea cozonacilor

Greseli de evitat in prepararea cozonacilor
Greseli de evitat in prepararea cozonacilor

Si totusi, unele dintre gospodine fac ceva greseli care le transforma cozonacii intr-un desert numai bun de aruncat. Una dintre ele este ca pun prea multa drojdie. O cantitate mare de drojdie va favoriza craparea cozonacului si ii va da acestuia un miros acru. Deloc apetisant.

Apoi, prea multa grasime nu face nici ea bine. Fie ca folosesti ulei, unt sau untura, daca nu respecti proportiile din reteta atunci cozonacul nu va creste. Se intampla asta si daca exagerezi cu zaharul. 

Tine cont ca daca pui prea multa umplutura, aluatul va avea si el de suferit. Un cozoanc impletit, care are umplutura trebuie lasat la dospit 30 de minute in plus, in tava in care se prepara.

O alta greseala este coacerea cozonacului la o temperatura prea mare si pentru timp indelungat. Este recomandat ca temperatura de coacere sa fie mica, cel mult medie, iar timpul petrecut in cuptor sa nu depaseasca 30 de minute.

Citeste si: Cum sa prepari un cozonac pufos cu ajutorul masinii de facut paine

Si acum, iata cum prepari un aluat pufos. Primul pas este sa cerni faina de 2-3 ori, apoi trebuie sa faci o groapa in vasul in care prepari cozonacul. Atentie, insa, sa nu ajungi la partea inferioara a vasului. Laptele, zaharul si zaharul vanilat se pun pe foc pana se topeste zaharul. Este important ca laptele sa nu fiarba si pentru asta te-as sfatui sa amesteci ingredientele.

Dupa ce torni drojdia, adaugi faina deasupra si astepti 10 minute. Albusurile si sarea se freaca separat, se pune si coaja de lamaie si se adauga acest amestec in vasul cu faina. Se pune si laptele si se amesteca pana se omogenizeaza bine.

Uleiul trebuie turnat in fir subtire si se pune si pe maini, pentru a usura framantarea aluatului. Am spus deja ca timpul ideal de framantare este de 30 de minute. Daca nu ai o jumatate de ora, poti framanta pentru 15 minute, dar nu mai putin.

Aluatul se va acoperi cu un prosop de bucatarie si va fi lasat la dospit. Dupa ce il pui in forma, cu umplutura, va mai sta la dospit inca o jumatate de ora inainte de a fi pus la cuptor.