Cum sa fierbi corect laptele pentru a nu da in foc. Sfaturi utile
Cum sa fierbi corect laptele pentru a nu da in foc. Sfaturi utile

Cum sa fierbi corect laptele pentru a nu da in foc. Sfaturi utile


Cum sa fierbi corect laptele pentru a nu da in foc. Laptele este un aliment suta la suta sanatos, dar care iti poate da dureri de cap daca nu stii sa-l fierbi corect. Exista riscul sa se scurga pe aragaz cand ajunge la punctul de fierbere. Invata ce solutii ai la indemana.

Cum sa fierbi corect laptele pentru a nu da in foc. Sfaturi utile – Cuprins:

Cum sa fierbi corect laptele

Cum sa fierbi corect laptele
Cum sa fierbi corect laptele

Daca si pentru tine fierberea laptelui este inca un cosmar, trebuie sa stii ca avem vesti bune. Exista cateva solutii la indemana oricui care te vor scapa de aceasta grija. Iata cum sa fierbi corect laptele pentru a nu da in foc.

In primul rand, cand te apuci de fiert alege o oala suficient de incapatoare. Nu trebuie sa folosesti una de mici dimensiuni in care sa nu existe destul spatiu ca spuma laptelui sa nu se poata ridica atunci cand ajunge la punctul de fierbere.

O alta solutie pe care o poti pune in aplicare este sa nu grabesti fierberea. Laptele trebuie sa fie fiert la foc mic si la temperatura redusa. Trebuie sa stii ca acest aliment are punctul de fierbere mult mai scazut ca apa si vei avea surpriza, daca nu esti atent, sa dea foarte repede in foc. Suprafierbea ii va reduce din valoarea nutritiva pentru ca proteinele si mineralele se distrug la temperatura foarte mare.

O alta solutie de care trebuie sa tii cont este sa nu faci nimic altceva cand il fierbi. Daca stai cu ochii pe el vei preveni orice incident neplacut pentru ca vei putea interveni prompt. Cand vezi ca lichidul sta sa se ridice, amesteca usor si ridica de pe foc recipientul respectiv. Tocmai de aceea, trebuie sa stii cum sa fierbi corect laptele pentru a nu da in foc.

In afara de solutiile deja prezentate, mai este una la fel de buna. Fierbe laptele intr- o oala speciala pentru astfel de alimente. Recipientele specializate se pot achizitiona de pe piata si sunt net superioare fata de o oala obisnuita. Peretii vasului specializat sunt mai grosi fata de un ibric comun. Asta se va vedea in realitate, in procesul de fierbere, care va fi mult mai lent, iar temperatura de fierbere va fi una constanta.

Trucuri pentru fierberea laptelui

Fierberea laptelui cu lingura de lemn
Fierberea laptelui cu lingura de lemn

Cum sa fierbi corect laptele pentru a nu da in foc. Pe langa solutiile deja enumerate, mai exista un truc la care poti apela pentru a evita ca laptele sa ajunga pe aragaz. Poate ca va suna ciudat, dar te va ajuta. Este vorba despre utilizarea lingurii de lemn.  

Tot ce ai de facut este sa pui lingura de lemn deasupra oalei in care fierbe laptele. O sa observi ca lichidul transformat in spuma nu va mai trece de marginea cratitei in care se fierbe lichidul pentru ca se va opri in lingura de lemn. Ustensila va deveni pe loc o bariera de netrecut pentru ca lemnul este un bun izolator si nu va mai conduce caldura, iar spuma se va transforma inapoi in lichid (actioneaza ca o supapa de siguranta).

Suprafata lingurii este și ea importanta. Se stie deja ca lemnul se imbiba de apa, iar asta impiedica bulele sa se sparga violent. In lipsa acestei ustensile de bucatarie, bulele care s-ar forma deasupra lichidului aflat in fierbere, ar fi de mari dimensiuni si, prin spargere, apa ar fi improscata peste tot pe suprafata aragazului. Ai grija sa schimbi lingura pentru ca se va incalzi si va deveni inutila.

Citeste si: Cum sa gatesti fara ca mancarea sa dea in foc. Trucul simplu

Un alt truc la care poti apela este si sa ungi peretii oalei de fierbere cu unt. Acesta nu doar ca va ajuta la prevenirea unui astfel de accident nedorit, dar va ajuta si la combaterea murdaririi peretilor vasului. Oala o vei spala dupa fierbere cu mult mai usor decat daca nu ai unge peretii vasului cu unt. Pelicula de lapte se va dezlipi extrem de usor. Este necesar sa stii cum sa fierbi corect laptele pentru a nu da in foc.

Si stropii de apa te pot ajuta sa nu dai lichidul in foc. Atunci cand vezi ca se umfla spuma, stropeste-o usor cu picaturi de apa. Vei observa imediat ca laptele nu se mai umfla si ca spuma se transforma in lapte. Metoda este buna doar cand se fierbe la foc foarte mic si cand doresti sa-l fierbi pentru inca ceva timp.

O alta metoda la care poti apela este si fierberea la bain marin, la foc mic. Practic, laptele, se va fierbe intr-o oala pe care o vei introduce intr-o alta plina de apa. Vasul cu lapte se va introduce in celalalt, care trebuie suficient de mare si umplut cu apa doar pe sfert, doar in momentul cand fierbe. Metoda presupune timp mai lung acordat fierberii laptelui, insa eficienta este maxima. Ai grija ca vasul cu lapte sa nu atinga apa care fierbe in vasul mare.

Bunicile noastre mai au un truc la care apeleaza. In momentul cand se umfla laptele, se da usor de pe foc si se sufla in el. Aerul suflat in lichid are temperatura mai mica si spuma se va retrage (se va transforma in lichid).