Cum sa pastrezi uleiul de masline in mod corect. Greseli de evitat
Cum sa pastrezi uleiul de masline in mod corect. Greseli de evitat

Cum sa pastrezi uleiul de masline in mod corect. Greseli de evitat


Cum sa pastrezi uleiul de masline in mod corect pentru a te bucura de proprietile sale vindecatoare si nutritive. Afla si care este cel mai bun ulei de masline din lume.

Cum sa pastrezi uleiul de masline in mod corect. Greseli de evitat – Cuprins:

Cum sa pastrezi uleiul de masline

Cum sa pastrezi uleiul de masline
Cum sa pastrezi uleiul de masline

Uleiul de masline a devenit tot mai popular printre romani, fiind cea mai bogata sursa de grasimi mononesaturate. Utilizarile lui sunt  foarte variate, asa ca daca unele persoane il folosesc la gatit, altii il prefera pentru diferite tratamente de infrumusetare, in industria farmaceutica sau chiar pentru producerea de sapunuri bio,etc.

Daca pentru tarile mediteraneene producerea de ulei de masline este o traditie veche, pentru romani tinde sa devina o traditie in consumarea lui , mai ales ca sunt stiute beneficiile pe care le aduce in organismul uman. Este dovedit faptul ca un consum regulat si moderat de ulei de masline aduce beneficii asupra aspectului pielii, imbunatateste functiile creierului, scade colesterolul, ajuta in lupta cu kilogramele in plus, protejeaza oasele, etc.

Daca vrei sa te bucuri de calitatile acestui tip de ulei, trebuie sa ai grija sa respecti cu strictete regulile de stocare de baza. In caz contrar, calitatile se pierd si vei consuma un ulei fara nicio valoare pentru organism.

Cum sa pastrezi uleiul de masline in mod corect. Unul dintre cele mai importante aspect de care trebuie sa tii cont este timpul de consum. Este indicat sa fie consumat in maximum 26 de luni de la data producerii. Mai mult decat atat, expertii ne invata si ca  termenul de valabilitate, in cazul unei sticle inchise, nu este mai mare de 9 luni, in timp ce una care a fost inceputa poate fi pastrata timp de aproximativ o luna de zile.

Respecta aceste termene pentru ca, in timp, uleiul de masline nu mai este la fel de bun. Nu trebuie sa-ti faci griji ca sanatatea ta ar putea avea de suferit, pentru ca nu devine daunator organismului uman, dar nici nu mai are proprietatile vindecatoare pe care cu totii le cunoastem.

Cand vine vorba despre pastrarea corecta, trebuie sa ai in vedere trei aspecte: locul, temperatura si cantitatea.

Locul ideal de pastrare este unul ferit de razele soarelui si caldura. Cel mai bine se pastreaza in recipiente mate, eventual din sticla inchisa la culoare, in loc racoros, lipsit de lumina directa naturala. Razele soarelui si oxigenul oxideaza produsul si ii schimba gustul. Tocmai de aceea, trebuie sa stii cum sa pastrezi uleiul de masline in mod corect.

Cand vine vorba de temperatura, atunci trebuie sa stii ca trebuie ferit de extreme. Nici temperaturile negative si nici cele prea mari nu sunt potrivite. Temperatura optima de depozitare este cuprinsa intre + 14 ° Celsius si + 18 ° Celsius.

Ultimul aspect important in ceea ce priveste pastrarea corecta a uleiului de masline este cantitatea. Nu iti face rezerve de ulei de masline pentru ca acesta trebuie consumat relativ repede. Cu cat il feresti mai mult de contactul cu oxigenul, cu atat ii vei pastra proprietatile mai bine.

Este indicat chiar sa cumperi sticle cat mai mici pentru a-l consuma repede. O cantitate mica presupune si ca ia contact pentru putin timp cu aerul. In momentul in care este desigilat, trebuie sa fie consumat cat mai repede.

Cum sa recunosti un ulei de masline de calitate

Ulei de masline
Ulei de masline

Expertii ne invata ca cel mai bun ulei de masline din lume este cel grecesc, extravirgin. Acesta este produs din masline verzi. Acum ca stii cum sa pastrezi uleiul de masline in mod corect, nu ar fi rau sa stii si cum sa alegi unul de calitate.

Cum oferta de pe piata este extrem de bogata, te vom invata cum sa alegi un ulei de masline de cea mai buna calitate, observand indicii importante.

In primul rand trebuie sa observi data de expirare a produsului. Cumpara un produs care a fost ambalat nu mai devreme de 6 luni in urma.

Apoi vezi pe eticheta si cine este producatorul uleiului. Cele mai bune sunt uleiurile facute in Grecia, dar poti cumpara si daca sunt fabricate in Italia, Spania sau Tunisia.

Ul alt aspect important la care trebuie sa acorzi atentie este si culoarea. La lumina artificiala trebuie sa fie verzui, iar in lumina naturala trebuie sa fie galben-auriu. Dupa cum vezi, nu este de ajuns sa stii doar cum sa pastrezi uleiul de masline in mod corect.

Citeste si: Cum sa alegi cel mai bun ulei de masline

Dupa cum deja am mentionat, uleiul de cea mai buna calitate este cel extravirgin si va trebui sa aiba o aroma usor fructata, cu o aciditate de maxim 0,5%. Daca nu depaseste pragul de 0,5% atunci tocmai ai gasit un ulei extraordinar ce poate fi considerat un medicament natural (il poti consuma drept medicament dimineata pe stomacul gol, intr-o cantitate mica de aproximativ 20 ml). Nu trebuie sa observi in el sedimente, turbiditate si fulgi albi.

Un alt aspect care vorbeste de calitate este si recipentul in care este ambalat. Cele mai bune uleiuri le vom gasi intotdeauna in recipiente de sticla de culoare inchisa, sigilate cu un capac ermetic.

Retine ca uleiul din masline verzi extravirgin nu este destinat prelucrarii termice. Daca vei face acest lucru, practic il distrugi pentru ca se vor pierde instant toate proprietatile. Ca sa beneficiezi de adevarata sa valoare va trebuie sa-l folosesti doar la salate, peste branzeturi, etc, fara  a fi supus gatirii. Daca ai nevoie la gatit, atunci alege uleiul de masline negre.