Cum sa speli asternuturile de pat si care este temperatura corecta
Cum sa speli asternuturile de pat si care este temperatura corecta

Cum sa speli asternuturile de pat si care este temperatura corecta


Cum sa speli asternuturile de pat si care este temperatura corecta. Dormitorul este poate cel mai relaxant loc din casa noastra. Este spatiul cel mai intim, in care ne odihnim si ne conectam cu noi insine si cu partenerul. Dar, desi ai putea crede ca este si cel mai curat spatiu, nu este deloc asa. Pentru ca asternuturile aduna praf, transpiratie, creme si uleiuri de corp si, de ce nu, acarieni.

Asadar, pentru a mentine acest spatiu curat si relaxant, este important ca asternuturile sa fie schimbate regulat si spalate in anumite conditii.

Cum sa speli asternuturile de pat si care este temperatura corecta – Cuprins:

Cum sa speli asternuturile de pat. La ce temperatura trebuie curatate?

Cum sa speli asternuturile de pat
Cum sa speli asternuturile de pat

In primul rand este importanta temperatura de spalare. Desigur, sunt multe reclame la detergenti care fac minune la temperaturi scazute si multi experti in energie spun ca o temperatura de 30 de grade este mai mult decat suficienta pentru spalarea rufelor.

Numai ca, in cazul asternuturilor de pat, lucrurile nu stau deloc asa. Daca vrei sa fii sigur ca asternuturile sunt cu adevarat curate, atunci te-as sfatui sa le speli la 60 de grade Celsius. Desigur, trebuie sa tii cont si de tesatura, insa aceasta este temperatura pe care o recomanda cei mai multi dintre experții in sanatate. In plus, este important ca ciclul de spalarea sa fie unul de lunga durata, nu mai scurt de doua ore.

Este important sa stii ca daca ai in grija o persoana bolnava, care sta mult timp in pat, atunci se recomanda sa speli lenjeria de pat la o temperatura mai mare, chiar de 90 de grade. La fel daca ai in grija un copil mic. Pentru indepartarea petelor si dezinfectarea tesaturilor, poti adauga in masina de spalat o serie de inalbitori, inclusiv clor. Tocmai de aceea, trebuie sa stii cum sa speli asternuturile de pat in mod corect.

Citeste si: Cum sa scoti petele de deodorant de pe haine, cu ingredientele din casa

In ceea ce priveste frecventa spalarii asternuturilor, trebuie sa stii ca asta depinde de mai multi factori. Daca tinzi sa calatoresti mai mult si nu dormi foarte des in patul tau, trebuie sa stii ca nu e musai sa le speli la fel de des precum cei care dorm in fiecare noapte in asternuturile lor, eventual cu un partener sau un animal de companie.

Tot specialistii in sanatate sunt cei care spun ca, si asta poate deveni o regula generala, nu ar trebui sa dormi in aceeasi lenjerie mai mult de 7 nopti la rand. Asta inseamna ca lenjeria ar trebui schimbata si spalata temeinic in fiecare saptamana. Sunt alti specialisti care spun ca, in cel mai rau caz, nu ar trebui sa dormi mai mult de doua saptamani in aceeasi lenjerie.

Cum sa speli asternuturile de pat. Este important sa nu speli lenjerie de pat impreuna cu prosoapele de baie sau cele de bucatarie si nici impreuna cu lenjeria intima.

Trebuie sa mai stii ca fetele de perna ar trebui schimbate chiar de  doua ori pe saptamana si ca ar trebui calcate la temperaturi cat mai ridicate pentru a putea fi sterilizate.

Te-as mai sfatui sa alegi lenjerii de pat din tesaturi cat mai naturale, cum este, de exemplu, bumbacul.

Cat de des trebuie spalate

Asternuturi curate
Asternuturi curate

Cum sa speli asternuturile de pat. Daca dormi in pat cu un animal de companie, dormi dezbracat, mananci in pat, ai boli de piele sau te culci fara a face dus, atunci lenjeria de pat trebuie schimbata si spalata cel putin saptamanal, daca nu chiar, de doua ori pe saptamana. Iti mai recomand sa incerci, pe cat  posibil, mai ales vara, sa usuci lenjeria de pat la soare si, indiferent de sezon, sa o calci la o temperatura cat mai ridicata.

Trebuie sa mai stii ca nu doar lenjeria de pat este importanta, ci si husa saltelei si salteaua in site. Husa ar trebui spalata la fel de des ca si lenjeria de pat pentru ca si ea poate deveni un mediu prietenos pentru bacterii, microbi si acarieni. Cat despre saltea… oricat de calitativa si comoda ar fi ea, trebuie schimbata la cel mult 8 ani.

Nu ti-am vorbit inca despre pilota si despre perne. Ei bine, si aceastea trebuie spalate pentru ca nu sunt 100% protejate de fata de perna sau de eventualul cearceaf in care imbraci pilota. Nu ar strica sa le bagi la masina de spalat, singure, fara alte articole sau, daca nu te simti foarte sigur pe tine si nu vrei sa deteriorezi aceste articole, atunci poti merge cu ele la curatatorie.

Nu uita ca, oricat de mult le vei ingriji si spala, este important ca fiecare dintre aceste articole din dormitorul tau sa fie schimbat cu unul nou, de calitate, pentru a preveni imbolnavirile.