Cum sa folosesti cimbrul. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii
Cum sa folosesti cimbrul. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii

Cum sa folosesti cimbrul. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii


Cimbrul este o planta aromatica, pe care o asociem mai degraba cu aroma puternica din mancaruri, decat cu o utilizare in scopuri curative. Chiar si asa, cimbrul si-a dovedit calitatile curative de-a lungul timpului.

Cum sa folosesti cimbrul. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii – Cuprins:

Descrierea plantei. Unde gasesti cimbrul

Cimbrul
Cimbrul

Cimbrul este o planta de cultura, insa nu este deloc pretentios. Se simte bine in mai toate tipurile de sol, dar are nevoie de lumina si de curatenie, asadar buruienile trebuie eliminate de langa aceasta planta.

Cimbrul se dezvolta pana la 70 de cm inaltime, tulpina fiind ramificata aproape de baza solului.

Frunzele sunt de un verde inchis, cu varful ascutit, in vreme ce florile au diferite culori, fiind albe, lila, violacee sau albe cu mici puncte rosii.

Trebuie sa stii ca cimbrul poate fi adesea confundat cu ruda sa salbatica, cimbrisorul, diferenta majora dintre ele fiind ca cimbrul creste mult mai inalt, culoarea frunzelor este mai intensa, iar mirosul mult mai intepator. In plus, cimbrul nu creste in flora spontana, fiind, asa cum am spus, o planta de cultura.

Beneficii cimbru

Beneficii cimbru
Beneficii cimbru

Cimbrul (Satureja hortensis), prin aroma sa puternica, poate ameliora simptomele din anxietate si, rezultatele unui studiu efectuat in urma cu mai multi ani, arata ca ar avea si efectul de a limita nivelul stresului perceput de organism.

Tot cimbrul, prin timolul prezent in componenta sa, are proprietati antiinflamatorii si antifungice. Pe de o parte, aceasta planta previne aparitia unor infectii, pe de alta parte, daca sunt deja instalate, ajuta la lupta impotriva infectiilor fungice. Timolul are efecte de limitare a unei enzime responsabile cu inflamatiile de la nivelul corpului uman, fiind utilizat in ameliorarea inflamatiilor sistemice.

La nivelul pielii, cimbrul amelioreaza dermatita cronica, tot datorita efectelor timolului, care inhiba actiunea citokinelor, reduce astfle inflamatiile locale si previne aparitia unor infectii secundare.

Citeste si: Cum sa folosesti ienuparul. Beneficii, proprietati, utilizare si contraindicatii

Cimbrul amelioreaza simptomele din infectiile respiratorii. Este utilizat in calmarea tusei, ca decongestionant nazal, in bronsite si astm bronsic. In plus, are efecte expectorante, ajutand astfel la eliminarea mucusului de la nivelul bronhiilor si grabind vindecarea.

Cimbrul este un antibiotic natural, utilizat in tratarea disbiozei intestinale. El ajuta la reducerea leziunilor aparute la nivelul intestinului in infectia cu Clostridium, si contribuie la refacerea florei de la nivel intestinal. Una peste alta, cimbrul poate fi utilizat in ameliorarea infectiilor care apar la nivelul intestinului, in special a enteritei necrotice, o infectie cauzata tot de bacteria Clostridium.

Trebuie sa mai stii despre cimbru ca este utilizat in calmarea durerilor si a spasmelor, mai ales a celor asociate ciclului menstrual si sindromului premenstrual, fiind o alternativa naturala la produsele analgezice din medicina alopata.

Cum sa folosesti cimbrul
Cum sa folosesti cimbrul

Timolul prezent in cimbru este o substanta care se regaseste si in compozitia apei de gura, ajutand la mentinerea igienei orale corecte si la preveirea aparitiei aftelor bucale. Totodata, amelioreaza durerea provocata de acestea si grabeste vindecarea lor, daca afectiunea este deja instalata. Asadar, cimbrul poate fi inclus in dieta, sub forma de ceai, pentru a preveni aparitia placii bacteriene, a gingivitelor, dar si a respiratiei urat mirositoare.

Cimbrul, utilizat regulat, poate preveni aparitia cancerului de colon. Cel putin asta arata un studiu efectuat in Portugalia, insa aici e nevoie de o documentare suplimentara.

Totodata, cimbrul reduce nivelul tensiunii arteriale, fiind utilizat de hipertensivi in reducerea puseurilor.

Circulatia sanguina este imbunatatita prin consumul de cimbru datorita fierului si a mineralelor pe care acesta le contine si care contribuie la producerea de celule rosii. Cimbrul sustine astfel circulatia periferica si ajuta, prin imbunatatirea circulatiei, la o mai buna oxigenare a creierului si a organelor interne.

Cimbrul este cunoscut pentru proprietatile antioxidante prevenind astfel efectele stresului oxidativ. Vitamina B6 continuta de cimbru vine si ea sa potenteze lupta impotriva stresului perceput de organism, aceasta vitamina inhiband cumva productia hormonilor stresului.

In fine, cimbrul este bogat in vitamina C contribuind la mentinerea unui sistem imunitar sanatos si puternic. Vitamina C este importanta si in mentinerea sanatatii pielii, prin stimularea producerii de colagen, contribuind la repararea si regenerarea celulelor, tesuturilor, vaselor de sange si a muschilor.

Indicatii terapeutice

Ceai de cimbru
Ceai de cimbru

Intern, pulberea este recomandata in tratamentele de lunga durata din bronsite, astm bronsic si ca adjuvant in tratarea tuberculozei. Infuzia fierbinte este recomanda in infectiile respiratorii, pentru o decongestionare rapida a cailor respiratorii, cat si pentru efectul antiseptic.

Pulberea amelioreaza, insa, tusea convulsiva, spastica si astmatica.

Tot pulberea poate fi utilizata in digestia lenesa, fiind recomandat sa fie administrata cu un sfert de ora inainte de masa. In cazurile rezistente la tratament, se poate administra cate un varf de cutit de pulbere si la finalul mesei.

Pulberea este administrata sublingual, in cure de cate o luna, cu o saptamana pauza intre ele, in diaree, gaze intestinale, dar si ca adjuvant in tratarea febrei tifoide.

In digestia dificila, in inapententa din perioadele de convalescenta si pentru a imbunatati secretia de saliva se administreaza pulbere inainte de masa. Pentru eliminarea parazitilor intestinali este recomandata pulberea, in cure de cel putin o luna.

Pulberea administrata subliangual amelioreaza simptomele anemiei la copii. Doza recomandata este destul de mica, un varf de cutit de pulbere, inainte de fiecare masa. De asemenea, pulberea mai poate fi utilizata in dureri de cap secundare starii de irascitabilitate si pentru a ameliora oboseala.

Infuzia fierbinte este administrata, nu mai mult de 3-4 cani, in guturai, gripa si raguseala. Efectele se obtin rapid, mai ales daca tratamentul este administrat in fazele incipiente ale bolii. Rezultatele sunt mai bune daca la fiecare cana de infuzie de cimbru se adauga cate o jumatate de lingurita de flori de soc si 1-2 varfuri de cutit de pulbere de ardei iute.

Infuzia combinata amelioreaza infectile renale si cistitele. Efectele sunt potentate daca se adauga, in proportie egala, frunze de merisor.

Extern, infuzia combinata superconcentrata se toarna in apa de baie pentru ameliorarea durerilor reumatice, iar cataplasmele sunt recomandate in ameliorarea plaginilor infectate, tratarea unor infectii, cum este raia, sau pentru vindecarea eczemelor infectioase.

Infuzia combinata superconcentrata poate fi utilizata pentru clatirea gurii, ca parte a igienei orale. Pe de alta parte, poate fi utilizata si in tratarea micozei vaginale.

Cataplasma este recomandata si pentru ameliorarea arsurilor si a intepaturilor de insecte.

Cimbrul. Preparare si administrare

Cimbru uscat
Cimbru uscat

Pulberea se obtine prin macinarea fina a plantei. Se administreaza, daca nu exista o alta recomandare, cate o lingurita rasa, de trei ori pe zi, pe stomacul gol, inaintea meselor principale. Pulberea se tine sub limba timp de 10-15 minute inainte de a fi inghitita cu putina apa.

Este important ca pulberea sa fie consumata proaspata, adica sa nu fie pastrata in casa mai mult de 10 zile deoarece isi poate pierde din proprietatile curative. Copiii nu pot consuma mai mult de un varf de cutit de trei ori zi.

Pentru prepararea infuziei combinate sunt necesare 1-2 lingurite de pulbere care se lasa la inmuiat peste noapte in 125 ml de apa. Dimineata se filtreaza, maceratul se pastreaza, iar pulberea se opareste in 125 ml de apa fierbinte timp de 20 de minute, apoi se lasa la racit. Cele doua extracte se combina si se administreaza cate o cana, de trei ori pe zi, inaintea meselor principale.

Infuzia combinata superconcentrata se obtine la fel, doar ca doza de pulbere utilizata este mai mare, de 2-3 lingurite.

Infuzia fierbinte se prepara dintr-o lingurita de pulbere de cimbru peste care se adauga 250 ml de apa fierbinte. Se va lasa la infuzat timp de 10-15 minute, apoi e va consuma, indulcita cu miere, cate o cana de trei ori pe zi. Este important sa fie bauta la o temperatura cat mai ridicata posibil.

Cataplasma se obtine prin amestecarea de pulbere de cimbru cu apa calduta.pasta rezultata se puna in tifon si se aplica pe zonele cu probleme.

Tinctura de cimbru se prepara cu 200 mg de planta care se maceareaza in 500 ml de tuica sau alcool timp de 2 saptamani. la finalul intervalului, produsul se strecoara si se toarna in sticlute. Este recomandata in eliminarea viermilor intestinali, ajutand, insa, si in infectiile respiratorii, la expectoratie. Poate fi administrata, nu mai mult de 15 picaturi in fiecare zi, si pentru a creste pofta de mancare.

Cimbrul. Contraindicatii si reactii adverse

Satureja hortensis
Satureja hortensis

Cimbrul este contraindicat persoanelor care sufera de ulcer gastric. Daca doresc sa incerce un astfel de tratament, aceste persoane ar trebui mai intai sa ceara sfatul unui medic.

Totodata, daca este consumat in doze mari,  cimbrul poate produce tulburari gastrointestinale, in vreme ce uleiul volatil de cimbru poate produce excitatie nervoasa, urmata de depresie, scaderea tensiunii arteriale si contractura musculara.

Atentie si la posibilele reactii alergice pe care aceasta planta le poate provoca, mai ales in utilizarile externe.

Toxicitate. Nu este documentata, insa este indicat sa folosesti cantitatile recomandate.