Cum sa faci taierile la mur pe timp de toamna. Care sunt pasii si ce reguli ar trebui sa respecti, pentru ca arbustii fructiferi vor rodi la fel de bine in sezonul urmator. Iata ce trebuie sa stii!
De ce este necesara taierea murului?
De ce sunt necesare taierile la mur pe timp de toamna? In primul rand, trebuie sa stii ca daca tufele sunt prea mari asta nu inseamna ca vor produce mai multe fructe. Se va intampla invers, pentru ca prezenta prea multor ramuri inseamna ca aerul si lumina vor ajunge mai greu in interiorul tufei. Drept urmare, va creste riscul aparitiei mucegaiului sau a bolilor, dar si a daunatorilor.
Daca o tufa de mur este prea deasa aceasta nu va beneficia de lumina soarelui in totalitate, iar lastarii din mijloc nu se vor dezvolta. Totodata, lastarii nu se maturizeaza uniform, iar cand vine sezonul rece acestia vor fi afectati de ger.
In acelasi timp, susbtantele nutritive nu vor fi utilizate in mod corect de catre tulpinile de 2 ani, iar asta inseamna ca productia de mure nu va fi foarte mare. Tocmai de aceea, taierile de toamna sunt foarte importanta pentru tufele de mur!
Cum sa faci taierile la mur cand vine toamna
Cum sa faci taierile la mur cand vine toamna. Inainte de toate, trebuie sa stii ca tufele de mur se taie dupa recoltare. Daca este vorba de tulpini de 2 ani care au fructificat, acestea se vor taia de la nivelul solului. In cazul tulpinilor de 1 an, se recomanda taierea celor tinere care sunt subtiri, rupte sau afectate de boli ori daunatori.
Restul tulpinilor se scurteaza la 1.8-2 metri, iar din cele crescute lateral se vor pastra doar 4-5 pe fiecare tufa, insa taierea se va face la 25-30 cm. Celelalte cresteri laterale se taie de la punctul de insertie de pe tulpina.
Citeste si: Taierea coacazului toamna. Cum sa o faci in mod corect
De asemenea, este recomandat ca cele 4-5 cresteri laterale pe care le pastrezi sa fie dispuse alternant pe tulpina, de la inaltimea de 50 cm si pana la varful tulpinii. Nu este recomandat ca cresterile sa fie la o inaltime mai mica de 50 cm deoarece acestea se pot apropia prea mult de sol si vor fi murdarite de ploi ori atacate de boli sau daunatori.
Dupa ce ai efectuat taierile la mur pe timp de toamna, ar fi bine sa aplici si un tratament tufelor pentru a favoriza cicatrizarea acestora. Mai mult, este nevoie de tratamente pentru a combate formele hibernante ale bolilor si daunatorilor. Drept urmare, iti recomandam sa faci 1-2 stropiri folosind un fungicid pe baza de cupru.
Totodata, ar fi bine sa fac si o fertilizare cu un ingrasamant organic, dupa ce murul a intrat in perioada de repaus vegetativ, adica dupa ce au cazut toate frunzele. Tufa va beneficia de eliberarea treptata a nutrientilor, iar rezultatele se vor vedea la primavara.