Cum sa folosesti florile de tei si ce beneficii au acestea. Teiul este, poate, unul dintre cei mai cunoscuti arbori de la noi. Asta nu doar pentru efectele benefice pe care ceaiul de tei le aduce organismului nostru, cand este consumat cu moderatie si grija, dar si datorita mirosului imbatator al florilor de tei. Desigur, nu este o bucurie chiar pentru toata lumea…cei care sufera de alergii se chinuie un pic in perioada in care infloreste teiul.
Descrierea arborelui. Unde il gasesti
Teiul alb (Tilia), pentru ca despre el este vorba, este un arbore destul de inalt, care poate ajunge chiar la 30 d emetri inaltime. Lemnul sau are o nuanta rosiatica, este omogen si foarte usor.
Coroana teiului este bogata in ramuri, iar frunzele sunt petiolate si seamana putin cu o inima. Florile de tei au o nuanta de alb-galbui si au un miros imbatator.
Teiul creste in gradini, parcuri, paduri, este folosit ca arbore ornamental pentru infrumusetarea si umbrirea strazilor si soselelor si este raspandit in zonele de campie si de deal.
Beneficii flori de tei
Glucide, steroli, taninuri, uleiuri volatile, citamina C, colina, zahar, acetilcolina, tiliroza si steroli sunt doar o parte dintre componentele din florile de tei, cele pe care le folosim, de obicei, in tratarea si ameliorarea diferitelor afectiuni.
Preparatele din frunze de tei au efecte sudorifice si diuretice, fiind utilizate in eliminarea apei din organism, acolo unde este necesar, cum ar fi, de exemplu, lupta cu kilogramele in plus sau hipertensiunea arteriala.
Tot florile de tei au efect antiinflamator si emolient, dar pot fi utilizate cu succes si ca antitermic, in raceli, gripe sau alte infecti insotite de stare febrila.
Florile de tei sunt utilizate si pentru efectele lor de calmare, de inducere a unei stari de liniste, fiind recomandate in ameliorarea starilor de agitatie si neliniste nervoasa, precum cele din anxietate sau din evenimentele stresante de viata.
In plus, infuzia de tei are proprietatea de a fluidiza sangele, de a-l subtia si de a-l curata, asadar poate fi utilizata ca adjuvant in reducerea toxicitatii din organism.
Infuzia de flori de tei este utila in raceli, gripe si viroze respiratorii si datorita efectelor de calmare a mucoaselor iritate de tuse sau durere in gat.
Infuzia de tei poate fi utilizata in calmarea disconfortului abdomninal, mai ales cand acesta apare pe fond nervos, in insomnie, prin inducerea si mentinerea unui somn de calitate, odihnitor, in starile de agitatie, in burnout sau in starile de oboseala mentala, dar si in ameliorarea durerilor musculare, renale si a celor asociate arteriosclerozei.
Teiul poate fi utilizat in refacerea organismului dupa efort sau boala, cand se recomanda baile cu infuzie de flori de tei, dar si pentru ameliorarea unor simptome de disconfort, cum sunt cele din infectiile de la nivelul amigdalelor sau infectiie cavitatii bucale, cand se recomanda gargara cu infuzie de flori de tei, respectiv clatirea gurii cu acelasi tip de preparat.
Cum sa folosesti florile de tei
Asa cum am spus, florile de tei pot fi utilizate atat intern, cat si extern. Intern, pulberea este recomandata in tratamentele de lunga durata din astmul bronsic, ca adjuvant, dar si in bronsita, tuse convulsiva si in orice tip de tuse. Efectele rapide se obtin cu infuzie fierbinte indulcita cu miere, tratamentul pe termen lung fiind continuat cu pulbere.
Indigestia secundara unor stari de agitatie, nervozitate si neliniste se amelioreaza cu pulbere de flori de tei administrata cate o lingurita, cu 15 minute inainte de masa.
Pulberea, insa administrata cate 3-4 lingurite in fiecare zi, dintre care 2 trebuie luate seara, inainte de culcare, este utila in ameliorarea simptomelor din caderile nervoase, din surmenajul intelectual dar si pentru obtinerea si mentinerea unui somn de calitate si odihnitor.
Pulberea este utilizata in ameliorarea durerilor musculare asociate racelilor si gripelor. Daca durerile se asociaza cu frisoane, atunci se recomanda utilizarea infuziei fierbinti, cu efecte relaxante rapide, dar si altialgice si antitermice pentru ca, cel mai probabil, frisoanele sunt o manifestare a unei stari febrile.
Citeste si: Cum sa folosesti valeriana. Beneficii, proprietati, utilizare si contraindicatii
Cate 4 lingurite de pulbere, administrate zilnic, in cure de lunga durata, sunt eficiente in normalizarea ritmului cardiac, mai ales in ameliorarea palpitatiilor cardiace, care apar, de multe ori, in anxietate si atac de panica.
Pulberea este recomandata in durerile de cap, in vertij, dar si in migrene. Daca aceste simptome sunt asociate cu o stare de sete, atunci recomandarea este sa se administreze infuzie combinata.
Tratamentele de lunga durata, peste 3 luni, cu pulbere, si-au dovedit eficienta si in ameliorarea simptomelor specifice menopauzei, cum sunt iritabilitatea, insomnia, bufeurile de caldura si palpitatiile.
Asa cum am spus, pulbere ajuta la obtinerea si mentinerea unui somn odihnitor fiind administrata in caz de insomnie. Se recomanda administrarea unei lingurite de pulbere pe stomacul gol, inainte de culcare. Apoi, la scurt timp, se poate administra si o cana de infuzie fierbinte de coji de miere, care poate fi indulcita cu miere.
Infuzia combinata de flori de tei este un adjuvant in tratarea trombozelor, avand efectul de asubtia sangele, de a topi, practic cheagurile de sange.
Persoanele care sufera de obezitate sau au tendinte de ingrasare pot consuma cate 1-2 cani de infuzie combinata inainte de masa. Acest preparat reduce pofta de mancare, secretiile digestive, combate stresul si ajuta si la eliminarea surplusului de apa din organism. Dupa cum vezi, florile de tei sunt extrem de utile.
Infuzia combinata este utilizata in ameliorarea durerilor din guta si reumatism, dar si in starile gripale sau in raceli. In aceste infectii respiratorii, se recomanda administrarea la temperatura camerei pentru reducerea starilor febrile. In schimb, pentru decongestionarea cailor respiratorii si cresterea capacitatii de lupta a organismului contra infectiilor este de preferat consumul de infuzie combinata calda spre fierbinte si indulcita cu putina miere. Se vor administra 2 cani la 2 ore distanta.
Infuzia combinata poate fi utilizata pentru ameliorarea somnului agitat la sugari si copii foarte mici, sub supravegherea unui medic specialist.
Infuzia combinata, consumata in doze de 2-3 cani zilnic, contribuie la ameliorarea simptomelor din acnee, mai ales la varsta pubertatii, si din psoriazis. Are efecte de curatare, dar si de reglare hormonala si de reducere a stresului.
Teiul mai poate fi utilizat intern, ca adjuvant, in tratarea arteriosclerozei, a bolilor de rinichi, a cistitelor cronice, a simptomelor din colica gastro-intestinala, dar si in ameliorarea problemelor hepto-biliare, mai ales la persoanele foarte stresate, nervoase.
Extern, teiul este utilizat in dureri si umflaturi cauzate de diverse traumatisme. In aceste cazuri se recomanda aplicarea cataplasmelor.
Apoi, compresele cu infuzie combinata superconcentrata sunt utile in tratarea pleoapelor inflamate, dra si in ameliorarea ridurilor si a cuperozei.
Cataplasma obtinuta din florile de tei, in care se asociaza cu musetelul, in proportie egala, este utila in ameliorarea eruptiilor cutanate.
Florile de tei. Preparare si administrare
Pulberea se obtine prin macinarea fina florilor de tei si cernerea produsului obtinut. Se administreaza cate o lingurita rasa, de trei ori pe zi, pe stomacul gol. Asa cum ti-am mai spus si in alte articole, se recomandat mentinerea pulberii sub limba timp de 10-15 minute inainte de a fi inghitita cu putina apa.
Este important ca pulberea se fie administrata cu cel putin o jumatate de ora inainte de maa. Trebuie sa mai stii ca pulberea isi poate pierde din proprietatile curative cand este tinuta in casa mai mult de 10 zile.
Maceratul la rece se prepara cu o jumatate de lingurita de pulbere, lasata la macerat intr-o cana de apa, timp de 6 ore. Apoi, compozitia se filtreaza si se bea pe stomacul gol, nu mai mult de 2-3 cani pe zi.
Pentru obtinerea infuziei combinate sunt folosite 1-2 lingurite cu pulbere de flori de tei, care se lasa la inmuiat in 125 ml de apa rece peste noapte. Dimineata se filtreaza, maceratul se pastreaza, iar pulberea ramasa se opareste timp de 20 de minute in apa fierbinte. Apoi se raceste si cele doua extracte sunt amestecate. Se beau 3 cani pe zi, cu un sfert de ora inaintea meselor principale.
Infuzia combinata superconcentrata se prepara la fel, doar ca doza de pulbere utilizata este mai mare, respectiv de 2-3 lingurite.
Infuzia fierbinte, utilizata mai ales pentru efectul foarte rapid, este obtinuta din o lingurita de pulbere de flori de tei peste care se adauna 250 ml de apa. Amestecul se acopera si se lasa la infuzat timp de 10-15 minute. Apoi se indulceste si se consuma cat mai calda posibil, nu mai mult de trei cani pe zi.
Pentru obtinerea cataplasmelor se amesteca pulbere de flori de tei cu putina apa calda pana se obtine o pasta care nu curge. Aceasta se pune in tifon si se aplica pe locul afectat.
Tinctura se obtine prin macerarea in 200 ml de alcool a doua linguri de flori de tei. Procesul de macerare dureaza doua saptamani, iar la finalul acestora, compozitia se filtreaza. Se administreaza cate 20 de picaturi de trei ori pe zi.
Florile de tei. Contraindicatii si reactii adverse
Consumul de flori de tei este sigur daca sunt respectate dozele indicate. Precautia este legata de persoanele care sunt alergice, asadar mare atentie atunci cand utilizezi florile de tei.
Este important ca bolnavii cronic sa nu consume produse pe baza de tei inainte de a cere sfatul medicului curant.
Femeile insarcinate, persoanele diagnosticate cu anemie sau cardiacii nu ar trebui sa consume tei.
Atentie si la persoanele care sofeaza sau lucreaza in constructii sau manipuleaza diferite masini, teiul poate produce somnolenta si incetinirea reactiilor, asadar nu ar trebui consumat in aceste contexte.
Toxicitate. Nu este documentata, insa este indicat sa folosesti cantitatile recomandate.