Armurariul este unul dintre aliatii naturali ai ficatului, insa beneficiile acestei plante nu foarte prietenoasa, de fapt, sunt mult mai multe si, unele dintre ele, mai putin cunoscute.
Descrierea plantei. Unde gasesti armurariul
Armurariul nu este foarte prietenos din cauza spinilor pe care ii dezvolta cumva ca pe un mecanism de aparare.
Trebuie sa stii ca este mai degraba cultivat in zonele mai calduroase din Romania, in Dobrogea, Muntenia de Sud si Oltenia.
Armurariul este o planta bienala care in primul an de viata dezvolta frunze mari, ornate pe margine cu tepi ascutiti. Frunzele sunt dispuse in rozete bazale care pot atinge chiar si o lungime de o jumatate de metru.
In al doilea an de viata, din mijlocul rozetei se dezvolta o tulpina inalta de pana la 1,5 metri, iar in varful acestei tulpini va aparea o floare purpurie, si ea ornata cu tepi ascutiti.
Beneficii armurariu
Armurariul (Silybum marianum) are in frunze silimarina, care este un aliat de nadejde al ficatului, dar si cnicina. Pe langa aceste doua substante, planta este bogata in beta-caroten, silibina, silidianina, acid fumaric, silandrina, dar si calciu, acizi grasi, fosfor, zinc, potasiu, mangan si seleniu.
Asa cum am spus, armurariul este aliatul ficatului pentru ca ajuta la detoxifierea acestui organ important, specializat in purificarea sangelui.
Armurariul contribuie la mentinerea unui ADN sanatos si reduce tendinta de dezvoltare a tumorilor canceroase.
In plus, armurariul sustine sanatate cardiaca si reduce nivelul colesterolului din sange. Planta previne aparitia diabetului si, daca este deja diagnosticat, contribuie la controlul glucozei din sange.
In plus, este un antioxidant natural si are efecte anti-imbatranire, atat la nivelul pielii, cat si al organelor interne.
Proprietati terapeutice armurariu
Asa cum am spus deja, principala indicatie terapeutica a armurariului este in echilibrarea functiilor hepatice, acolo unde sunt probleme diagnosticate, dar si ca adjuvant in buna functionare a ficatului, prin continutul mare de silimarina.
Aceeasi silimarina este utila in tratarea toxiinfectiilor alimentare, in intoxicatiile cu medicamente sau in cele toxice. De asemenea, armurariul, prin silimarina, si-a dovedit efectele pozitive in tratarea intoxicatiilor cu metale grele sau in cele cu alcool.
Citeste si: Cum sa folosesti catina: proprietati, beneficii, utilizare, contraindicatii
Se pare ca semintele de armurariu sunt utile in limitarea efectelor radiatiilor. Tot ele sunt un bun tonic cardiac si au rolul de a revigora sistemul circulator, preparatele din armurariu fiind indicate ca adjuvant in tratarea hipertensiunii arteriale.
Alte studii au evidentiat actiunea benefica a semintelor de armurariu asupra rinichilor, a glandelor suprarenale si a circulatiei periferice.
Produsele obtinute din prelucrarea frunzelor sun utile in tratarea greturilor, a varicelor si a hemoroizilor.
Cum sa folosesti armurariul
Ca si in cazul altor plante medicinale, si armurariul poate fi preparat diferit. Infuzia de fructe se obtine prin turnarea unei cani cu apa fiarta peste o lingurita de fruncte.
Amestecul se lasa la infuzat un sfert de ora, apoi se strecoare. Recomandarea este sa se administreze trei cani pe zi, efectele cele mai bune fiind observate la consumul de dimineata, pe stomacul gol si seara, inainte de culcare.
Pentru prepararea tincturii se macina o mana de seminte de armurariu. Pulberea va fi pusa intr-o sticla si va fi amestecata cu 150 ml alcool. Macerarea dureaza doua saptamani, la finalul acestui interval, tinctura se filtreaza.
Cataplasmele se obtin din infuzie de fructe, utilizarea lor fiind una externa, topica.
Pulberea, despre care am scris mai sus, se obtine prin macinarea semintelor de armurariu. Preparatul este un bun adjuvant in tratarea cirozei hepatice. De aceea, este bine sa stii cum sa folosesti armurariul.
Cura dureaza cel mult trei saptamani, timp in care se administreaza cate o lingurita de pulbere, de 3-4 ori pe zi. Urmeaza o pauza de doua saptamani, si se reia cura. Este indicat ca pe durata pauzei sa se consume infuzie de armurariu, combinata cu infuzie de radacina de papadie.
Armurariu. Contraindicatii si reactii adverse
Trebuie sa stii ca, in principiu, folosirea armurariului este sigura, daca sunt respectate dozele indicate de medic si daca medicul a fost consultat cu privire la folosirea acestei plante medicinale. Asadar, mare atentie cum folosesti armurariul.
Este important sa tii minte ca depasirea dozelor de armurariu poate produce tulburari gastrointestinale, efecte laxative si o stare de disconfort.
Preparatele de armurariu sunt contraindicate femeilor insarcinate sau care alapteaza, dar si celor care sufera de cancer la san, cancer uterin, fibrom uterin, cancer ovarian sau endometrioza.
Toxicitate. Momentan nu este documentata, insa te sfatuim sa folosesti cantitatile recomandate.