Cum sa scapi de omida paroasa la buxus si ce tratament sa aplici
Cum sa scapi de omida paroasa la buxus si ce tratament sa aplici

Cum sa scapi de omida paroasa la buxus si ce tratament sa aplici


Cum sa scapi de omida paroasa la buxus. Iata ce trebuie sa faci, dar mai ales ce tratament sa aplici pentru a mentine sanatos acest arbust ornamental foarte des intalnit in gradini. Sfaturi pentru gradinari priceputi!

Cum sa scapi de omida paroasa la buxus si ce tratament sa aplici – Cuprins:

Cum arata Cydalima perspectalis

Cydalima perspectalis
Cydalima perspectalis

Cum arata Cydalima perspectalis sau omida paroasa a buxusului. In primul rand, trebuie sa stii ca aceasta insecta a fost semnalata in Europa in luna mai a anului 2007, iar primele atacuri au avut loc in Germania. La noi in tara, omida a ajuns in luna octombrie a anului 2011 si a fost semnalata in partea de NV a Municipiului Bucuresti. Pe parcurs, omida paroasa la buxus a fost semnalata in mai multe zone ale tarii.

Tara de origine acestui daunator este China, iar acesta a ajuns de pe continental Asiatic calatorind in containerele de marfa. Desigur, nu este un lucru nou, deoarece majoritatea daunatorilor au ajuns in acest mod pe Batranul Continent.

Citeste si: Cum sa cresti Buxus. Ingrijre, inmultire, boli si daunatori

Omida paroasa se poate observa destul de usor pe buxus, are o culoare galben verzuie si prezinta niste puncta negre pe care cresc peri lungi. La maturitate, omida are o lungime de aproximativ 4 cm.

Atacul acestei specii se face doar la o anumita specii de buxus si anume cele din genul Buxus spp. Omizile vor consuma frunzele acestui arbust ornamental si un atac puternic poate duce la defolierea totala a plantelor.

In faza de adult (fluturi), acest daunator va depune oua de culoare galben deschis pe spatele frunzelor de buxus. Asadar, mare atentie, deoarece buxusul ar trebui inspectat periodic pentru a identifica din timp un posibil atac.

Cum sa scapi de omida paroasa la buxus

Omida paroasa buxus
Omida paroasa buxus

Cum sa scapi de omida paroasa la buxus. Trebuie sa stii ca aceasta omida poate avea pana la 3 generatii pe an, iar primii fluturi vor aparea primavara, dupa ce temperatura va depasi valoarea de 15 grade Celsius. Dupa ce ouale vor fi depuse va mai dura aproximativ 30-40 de zile pana ce vor aparea si primele larve.

Atacul asupra buxusului are loc in intervalul martie-octombrie, iar fluturii vor depune ouale in lunile mai, iunie si august. Este destul de usor sa identifici un atac, deoarece se poate observa un cocon din frunze si ramuri chiar pe planta.

Este indicat sa aplici un tratament pentru omida paroasa la buxus imediat ce observi primele semne ale unui atac. Iti recomandam sa folosesti BactoSpeine DF, insa poti folosi si alte insecticide care au substante active precum cipermetrin si clorpirifos, lambda-cyhalotrin si thiamethoxam, zeta-cipermetrin, cipermetrin, dimetoat, etofenprox, enamectin benzoat sau tiacloprid.

Ar fi bine sa folosesti si un aduvant, pentru ca tratamentul sa adere mai bine pe frunzele lucioase. Poti utiliza NU-Film P, poti folosi albus de ou sau poti cere ajutorul expertilor de la farmaciile fitosanitare.