Buxus sempervirens sau merisorul este un arbust decorativ care isi are originea in Europa de sud, Asia Mica si nordul Africii. Este o planta care se integreaza perfect in parcuri, insa isi poate gasi locul si in gradina ta. Avantajul este ca ii poti oferi, prin tundeream, forma si dimensiunea pe care ti le doresti.
Este important sa stii ca, in mod normal, acest arbust ajunge pana la un metru inaltime, iar diametrul coroanei este putin mai mare de o jumatate de metru, undeva pe la 60 de centimetri. Ca o particularitate, frunzele acestei subspecii sunt destul de mici.
Inmultire Buxus
Daca ai pus ochii pe acest arbust prietenos si vrei sa iti umpli gradina cu el, atunci trebuie sa iei in calcul butasirea, ca metoda de inmultire.
Nu este o metoda complicata, ba din contra, insa necesita o atentie sporita. Astfel, este indicat ca butasii sa fie recoltati de la arbustii pe care ii deja in gradina si sa ii plantezi intr-un substrat fertil. Solul trebuie mentinut reavan.
Trebuie sa mai stii ca recoltarea butasilor este recomandat sa fie facuta de la inceputut verii si pana catre finalul toamnei.Se poate face aceasta actiune si primavara. Important este ca, indiferent de anotimpul in care algi sa faci butasirea, sa pui butasii intr-un spatiu umbrit si sa mentii substratul reavan.
Conditii crestere merisor
Asa cum am spus, plantele de Buxus se simt foarte bine la umbra sau in semiumbra, mai ales dupa butasire, sau cand sunt inca tinere. Totusi, Buxus-ul tolereaza destul de bine si expunerea la actiunea directa a razelor soarelui.
In ceea ce priveste temperatura, aceasta planta rezista foarte bine la temperaturi scazute, chiar si la ger, insa daca mercurul din termometru scade sub -25 de grade Celsius, atunci Buxus-ul poate fi afectat de degeraturi.
Citeste si: Cum sa cresti Rododendron. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori
Trebuie sa mai stii ca aceasta planta se simte bine intr-un sol cu o umiditate moderata, de aceea se recomanda ca acesta sa fie mentinut reavan. Totusi, Buxus-ul tolereaza si seceta, conditia fiind ca aceasta sa fie de scurta durata.
Solul preferat de Buxus este fertil, cu un pH neutru si o buna capacitate de drenare a apei. Asa cum am spus, se simte bine in soluri reavene, dar nu in cele in care apa se acumuleaza. Este o planta destul de versatila care se adapteaza oricarui tip de sol.
Este recomandat ca irigarea sa fie facuta constant, regulat, mai ales in perioadele calduroase, secetoase, iar cantitatea de apa aplicata sa fie moderata. Am spus deja ca solul trebuie sa fie reavan, nu ud deoarecere daca se intampla asta planta poate fi pierduta secundat asfixierii radacinilor.
Ingrijire Buxus
Incep prin a-ti spune ca Buxus este o planta foarte usor de ingrijit insa, atentie, are nevoie sa ii fie respectate conditiile de mediu ideale.
Este important sa stii ca aceasta planta are nevoie de fertilizare si ca aceasta este recomandat sa fie facuta in perioada de crestere, adica primavara si vara, cu ingrasaminte specifice.
Citeste si: Cum sa cresti Dipladenia. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori
Trebuie sa mai stii ca aceasta planta are un ritm de crestere destul de lent, dar si ca suporta foarte bine taierile si ca, este indicat sa faci asta in lunile mai-iunie sau, daca nu, in august. Poti inlatura ramurile uscate sau poti face taierea doar pentru a-si da plantei forma dorita de tine.
Iti mai spun ca Buxus-ul este o planta care rezista foarte bine la conditiile de mediu din marile orase, adica nu este deloc afectat de poluarea cu fum si praf specifica marilor orase.
Boli si daunatori Buxus sempervirens
Din pacate, Buxus-ul, pe cat de usor este de ingrijit, pe atat ese de sensibil, mai ales la daunatori. Asadar, cei mai importanti daunatori sunt omida paroasa a Buxus-ului, paianjenul rosu comun si puricele melifer al Buxus-ului.
Nu este ferit nici de boli, insa aceastea decurg cumva din lipsa conditiilor de mediu corespunzatoare. Cel mai des, Buxus-ul se confrunta cu uscarea si cu ingalbenirea.
De obicei, ingalbenirea apare din cauza lipsei de toaletari, recomandarea fiind sa tai arborele si sa il cureti de ramurile bolnave cat mai curand.
Uscarea, pe de alta parte, apare din cauza expunerii prelungite la razele directe ale soarelui sau la seceta prelungita si este necesara ajustarea cantitatii de apa si a frecventei irigarii.