Omida verde la rosii sau Helicoverpa armigera poate cauza o multime de probleme si poate compromite recolta de rosii in totalitate. Tocmai de aceea, trebuie sa stii cum sa combati acest daunator si ce tratament sa aplici.
Helicoverpa armigera. Cum sa identifici un atac?
Helicoverpa armigera este cunoscuta ca si omida verde la rosii, insa aceasta poate ataca numeroase specii de plante, asa ca nu este exclus sa atace si culturile de ardei, vinete sau fasole.
In cazul in care si tu cultivi tomate, trebuie sa stii ca omida verde poate fi intalnita mai ales in regiunea Campiei Romane, insa nu este exclus sa o gasesti si in zone din Banat sau Moldova.
Bineinteles, vei gasi doua stadii de dezvoltare. Primul il reprezinta larvele care au o lungime de 1.5-2 cm. In al doilea stadiu vei gasi fluturii ce au o lungime de 1.4-1.9 centimetri si o culoare galben-maronie la masculi si portocalie spre maro la femele.
Citeste si: Cum sa combati fainarea la rosii cu un tratament natural
Omida verde la rosii ataca plantatiile in perioadele iunie-septembrie. Daca temperaturile si conditiile meteo sunt favorabile, atacul poate incepe in luna mai si daunatorii pot ramane activi pana in luna octombrie.
Primele semne ale unui atac pot fi vazute pe frunze, atunci cand larvele ord epiderma frunzei. Pe masura ce se dezvolta, larvele pot ataca si fructele, asa ca vor patrunde in interiorul rosiile si vor consuma pulpa.
Acesta este stadiul cand pot fi combatute destul de greu, deoarece vor lua contact cu substata activa doar atunci cand va iesi din fruct.
Dupa ce larvele vor consuma si semintele din interiorul rosiilor, acestea vor iesi si vor impupa in sol. Totusi, este posibil ca larvele sa impupe chiar in interiorul fructelor.
Atacul asupra fructelor se identifica destul de usor, deoarece fructele au gauri si putrezesc foarte usor. Mare atentie, deoarece o singura omida poate ataca mai multe fructe!
Cum sa combati omida verde la rosii
Pentru a te asigura ca tomatele vor ramane sanatoase, primul tratament pentru a combate omida verde la rosii trebuie sa fie facut atunci cand 50% din florile de la primul etaj al plantei a inflorit.
Este perioada in care tratamentele au cea mai mare eficienta, asa ca te sfatuim sa faci stropirile la timp, pentru a te asigura ca recolta de rosii nu va fi compromisa. Iti recomandam sa folosesti insecticidul Alverde, de la BASF.
Odata aplicata, substanta activa din acest produs va ataca sistemul nervos al omizilor, iar acestea vor muri la scurt timp.
Totusi, va fi nevoie sa si previi atacul omizilor, asa ca iti recomandam sa faci aratura de toamna ori sa sapi adanc pamantul unde au fost plantate rosiile. Astfel, vei reusi sa distrugi si pupele care hiberneaza in pamant.