Cum sa combati monilioza la cais si ce tratament sa aplici
Cum sa combati monilioza la cais si ce tratament sa aplici

Cum sa combati monilioza la cais si ce tratament sa aplici


Cum sa combati monilioza la cais. Ce tratamente trebuie sa aplici si in ce perioada, pentru a te asigura ca pomii fructiferi nu vor fi afectati. Cum identifici un atac la cais si care sunt primele semne. Ce trebuie sa stii daca ai acesti pomi fructiferi in livada sau in gradina.

Cum sa combati monilioza la cais si ce tratament sa aplici – Cuprins:

Cum sa identifici un atac al moniliozei la cais

Monilinia Laxa cais
Monilinia Laxa cais

Monilioza este o boala foarte intalnita la cais, dar in acelasi timp poate afecta si ciresul, visinul, prunul sau piersicul. Pagubele produse de boala care este cauzata de o ciuperca microscopica sunt foarte mari.

Primavara este perioada in care boala se poate observa pe ramuri, frunze, flori, dar si pe fructe. Mai mult decat atat, fructele pot putrezi, iar monilioza poate afecta un numar marede frunze, cu tot cu flori, si se numeste arsura miniliana.

Simptomele moniliozei la cais sunt destul de usor de recunoscut, deoarece frunzele are sunt atacate se vor ofili si se vor brunifica. Este interesant de mentionat faptul ca frunzele nu vor cadea, ci vor ramane uscate pe ramuri.

Daca monilioza se extinde pe fructele tinere, acestea se vor zbarci, iar apoi se vor brunifica. De multe ori, frunzele nu vor cadea si vor ramane atarnate de pomi, fapt care o sa cauzeze o infectie in anul urmator. Tocmai de aceea, trebuie sa faci cu regularitate taierile de intretinere la pomii fructiferi. In acest fel, limitezi si propagarea bolilor precum monilioza.

Cum sa combati monilioza la cais si ce tratament sa faci

Monilioza la cais
Monilioza la cais

Monilioza la cais. Inainte de a aplica tratamentele, recomandam ca pomii fructiferi sa fie toaletati corespunzator atunci cand vine toamna. Fructele afectate si mumificate care au ramas pe ramuri trebuie adunate si distruse.

Totodata, se aduna si ramurile uscate, dar si frunzele afectate de monilioza. Recomandam distrugerea prin ardere a acestora, pentru a se evita infectarea altor pomi fructiferi.

In acelasi timp, recomandam un tratament cu zeama bordeleza in perioada de repaus vegetativ, pentru a ne asigura ca pomii nu vor fi afectat in primavara.

Citeste si: Cum sa combati focul bacterian la mar si ce tratamente sa aplici

Toamna, caisul are nevoie de o stropire cu Cuproxat Flowable sau Kupferol, deoarece aceste produse grabesc maturarea lemnului si ii confera caisului o mai buna rezistenta la boli.

In stadiul de buton roz, atunci cand 10% din flori sunt deschise, recomandam un tratament cu Chorus 50. La scuturarea petalelor, se mai recomanda un tratament cu acelasi produs.

Pentru monilioza fructelor, caisul are nevoie de un alt tratament cu Chorus 50 atunci cand fructele intra in parga. Urmatorul tratament se va face peste 14 zile. Timpul de pauza este de 7 zile.

Tratament monilioza la cais
Tratament monilioza la cais

Cum sa combati monilioza la cais. Folicur Solo 250 EW (VALOR 250 EW – a doua denumire comerciala) este un tratament care se aplica in timpul perioadei de vegetatie. Se recomanda un tratament in fenofaza de buton roz, iar apoi inca unul la scuturarea petalelor. Aceste stropiri se fac pentru a combate monilioza caisului de pe lastari si de pe flori.

Pentru monilioza fructelor, se face un tratament atunci cand fructele intra in parga, iar apoi mai este nevoie de unul la 14 zile de la cel anterior.

Si Luna Experience 400 SC este un fungicid despre care am mai vorbit. Va fi nevoie de maximum un tratament pe sezon folosind acest produs, din faza de buton roz pana atunci cand fructele sunt coapte si aproape gata de recoltare. Timpul de pauza este de 7 zile.

Citeste si: Tratament afide la mar. Cum sa combati paduchii verzi

Score 250 EC (MAVITA 250 EC – a doua denumire comerciala) este un produs destul de cunoscut, asa ca poti face un tratament pentru monilioza la cais in faza de buton roz si unul dupa scuturarea petalelor. Timpul de pauza este de 7 zile.

Se poate folosi si Teldor 500 SC, iar caisul are nevoie de 1-2 tratamente preventive. Primul tratament se face in faza de buton roz, iar cel de-al doilea la scuturarea petalelor.

Bineinteles, tratamentele se fac pentru a combate Monilinia Laxa, care afecteaza lastarii si florile. Monilia fructigena ataca fructele, asa ca va fi nevoie de un tratament atunci cand fructele intra in parga. Un alt tratament este necesar la 14 zile de la cel anterior.

Alte produse pe care le poti folosi pentru a combate monilioza la cais sunt Vondozeb  (MANZATE – a doua denumire comerciala ), Rovral 500 SC, Orius 25 EW (SALVATOR 25 EW – a doua denumire comerciala), Merpan 80 WDG (CAPTADIN 80 WDG – a doua denumire comerciala) si Funguran OH 300 SC (KOCIDE FLOW – a doua denumire comerciala).